fredag, mars 16, 2007

Jag är inte rasist men.....


Hör dessa ord nästan dagligen. Grannar, arbetskamrater, släktingar och ofta i olika debatter och forum här på nätet. Känner igen detta från 90-talet, då politikerna spelade den här sortens tankegångar rakt i händerna, bl.a. med en skärpning av asyllagen. Idag hörs samma röster och polikerna famlar återigen i mörkret på hur de ska hantera dessa tankegångar. En sak är säker, de ska inte skärpa asyllagar eller inför fler restriktioner för invandrare. Det är alltid så det börjar. Ska låta bli att nämna den mest uppenbara jämförelsen, men jag antar att den som läser det här redan vet.

Sverige och svenskarna verkar ha en inställning och en kompakt övertro på sig själva. Att vi ska kunna stå emot dessa strömningar. Att vi är smarta nog att förstå varför politiker stiftar lagar och med vilka syften de gör det. Är inte det rasism, att tro vi svenskar ska vara imuna mot något som ingen annan stat eller annan kultur visat sig vara imuna emot? Är vi övermänniskor?

Det enda recept som finns att tillgå när dessa tankegångar börjar strömma genom samhällen är att visa klart och tydligt, att de inte är acceptabla. Dagens regering, som kanske inte ännu har uttryckt riktigt hur de ska förhålla sig till våra asylsökande och invandrare, gör andra saker istället som grundar sig i samma tankebanor. De vill låsa in psykiskt sjuka, säkert påverkade av mediadrevet, och sen även förstärka vårt försvar och införa en amerikansk syn på omvärlden, även där starkt påverkade av ett nästan globalt mediadrev. Terrorist, är modeordet för västerlandets politiker och om man byter ut det ordet mot t.ex. muslim i alla sammanhang så får det en helt annan innebörd. Men det är ändå precis det våra politiker menar, då de säger terrorist.

Att det är de mest extrema muslimerna som syns mest, beror mest på att det är just det som media och även våra politiker tycks vilja visa. När säg man ett repotage om en muslim som är snäll mot barn? Finns det inga kanske? Men att se Bush, Reinfeldt eller någon annan politisk personlighet dansa omkring med små gulliga ungar är något man kan se nästan dagligen.
Att sätta ner foten i backen och göra motstånd mot farliga tankegångar är inget de idag verkar vara kapabla till. De verkar helt vara marionetter under krafter som drivs av en mycket osund paranoia som blir allt värre och värre. Övervakningen och all denna osynliga rasism blir precis den drivbänk som en totalitär fascistregim behöver för att kunna trycka ner sitt folk.

Inga kommentarer: