tisdag, november 14, 2006

Det finns riktiga hjältar- Thorsten Flinck

Thorsten Flinck brukar enligt media vara en person som är svår att ha att göra med. Han tycks alltid välja sin egen väg oavsett om det leder till negativa påföljder. Han tycks följa en inre drivkraft och gör hela tiden som saker som han måste göra, eller måste berätta. Enligt mig en sann konstnär som förtjänar all respekt oavsett vad man tycker om det som han åstadkommer.

Han har nu försökt sätta upp sin tolkning av Doktor Glas i flera år, men hela tiden motarbetats av främst kulturmotståndare
Berit Gullberg, som tycker att han ska betala upphovsrättspenager till hennes förlag. Hennes förlag, Colombine, äger rättigheterna till Hjalmar Söderbergs verk. Kan påpeka att under resans gång förändrades upphovsrätten till att gälla i 70 år efter upphovsmannens död istället för tidigare 50. När Thorsten först ville sätta upp pjäsen så var han fri att göra så. Men genom en ny upphovsrättslag som lobbats in av främst amerikanska skiv- filmbolag så blev det med ens olagligt. Flinck var tom. villig att betala upphovsrättspengarna, men fick ändå ett nej från Berit Gullberg. Motivering hade hon ingen, utan skyllde bara att Flinck inte var mottaglig för argumentation. I detta fall är det helt uppenbart att upphovsrätten gör att vi går miste om kultur. Att en sådan idiot som Berit Gullberg sen vill förhindra och motarbeta Flinck, få honom att släppa sin idé och sätta upp något annat gör att man inte kan ha någon respekt kvar för denna kulturmotståndare.

Hjalmar är död. Han kommer inte se en krona av dessa pengar. Han skulle säkerligen ogilla att en kulturmotståndare som Berit Gullberg försöker profitera på hans verk. Av respekt till en sann hjälte som Thorsten Flinck, så bojkotta allt som Berit Gullberg är inblandad. Hon ska bli arbetslös.

Källor finns, men här hittar ni en bra början:
http://copyriot.blogspot.com/

2 kommentarer:

snowflakes sa...

Farenheit 451, har du läst den?

Fahrenheit451 sa...

Jodå. Lite svårt att ha det nicket annars. ;)